Hur det fungerar

Fördelar med Aktiebokonline

Med AktiebokOnline kan svenska aktiebolag snabbt och enkelt föra sin aktiebok online. Genom att ha sin aktiebok digitalt underlättas alla tänkbara registreringar, så som: transaktioner, emissioner, omvandling, omstämpling, bolagsstämma, aktiebrev och pantsättning.  Självfallet hittar du massor av nyttiga rapporter, förutom själva aktieboken, som underlättar både för dig och för företaget. För att ytterligare underlätta ditt arbete bevakar AktiebokOnline automatisk aktieägarnas adresser och uppdaterar aktieboken om/när någon har flyttat.

Genom att föra sin aktebok online hos AktiebokOnline slipper du risken för oväntade kostnader som vanligtvis dyker upp när man har fullt upp med annat – t.ex. vid skatterevision, företagsförvärv, Euroclearanslutning eller börsintroduktioner.

För att skapa en aktiebok online skall du bara följa några enkla steg:

  1. Börja med att uppge organisationsnummer på det aktiebolag som skall ha en aktiebok online
  2. Uppge aktiekapital
  3. Antal utgivna aktier (per aktieslag) och om det finns skillnader i röstvärde
  4. Fördela aktierna till aktieägarna – här uppger du bara person/orgnummer så hämtas namn och adress automatiskt*
  5. Slutför registreringen … och du är igång på några minuter!

OBS! Om du avser att föra in alla historiska förändringar, börja då med att uppge aktiekapital, antal aktier och ägare så som det såg ut vid bolagets bildande. När du har slutfört registreringsprocessen, så kan du sedan registrera alla ägarbyten och emissioner i den tidsordning som de har skett. AktiebokOnline ser då till att bolagets aktiebok byggs upp helt enligt Aktiebolagslagen.

* Om svenskt person/orgnummer saknas anger du ”annat id nr” och fyller i uppgifter om namn och adress.. gäller t.ex. för alla utländska delägare.

Skydd mot bolagskapning

När någon försöker kapa ett bolag börjar det oftast med att ett protokoll från en bolagsstämma förfalskas. I det falska protokollet uppges den kriminelle personen som företrädare för bolaget. Kaparen registrerar den nya styrelsen med sin e-legitimation hos Bolagsverket. Bolagsverket kontrollerar att dennes identitet överensstämmer med uppgifterna i det förfalskade protokollet och efter slutförd registrering har den verkliga styrelsen förlorat kontrollen. Ofta dröjer det ett tag innan den rättmätiga styrelsen upptäcker kapningen och om den kriminelle inte fastnar i bankernas kontrollnät, så kan de orsaka stor ekonomisk skada.

Det finns dock ett enkelt och gratis sätt att skydda sitt bolag mot bolagskapning, genom att göra nedanstående två saker:

  1. Anmäl din e-post adress till Bolagsverket – då får du ett meddelande så fort en anmälan om förändring har inkommit.
  2. Anmäl Bolaget till Skatteverkets tjänst ”Mina meddelanden” – då kan du även få ett SMS så fort en anmälan om förändring har inkommit.

Genom att göra dessa två punkter hinner Bolaget vidta åtgärder INNAN en eventuell bolagskapare har hunnit slutföra sitt bedrägeri.

 

Vänta inte utan kom igång idag!

Vänta inte, skapa din aktiebok online idag